Hoe wordt Confit de Canard gemaakt?

Voordat de bouten in het blik belanden hebben ze een nauwkeurig en secuur bereidingsproces gevolgd:

De eendenpoten worden gedroogd en vervolgens rijkelijk ingesmeerd met een (zee)zout-kruidenmengsel. Iedere chef heeft zo zijn eigen kruidenmengsel, maar de meest gebruikte ingredienten zijn zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember. De ingewreven poten worden in een schaal gelegd waaraan verkruimeld laurierblad, knoflooktenen en tijm wordt toegevoegd. Na afdekken wordt de schaal 24 gekoeld bewaard zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
Na dit marineringsproces zijn de sappen en vetten vrijgekomen. Deze worden gezeefd en apart gehouden. De poten worden onder water gewassen om al het overtollige zout af te spoelen. De poten worden droog gemaakt en in een braadpan of ovenschaal gelegd. Het gezeefde vet wordt toegevoegd en aangevuld met los eenden- of ganzenvet zodat de poten onder staan. De poten worden vervolgens langzaam gegaard (minimaal 2 uur!). Dit kan op een laag vuur of in de oven bij lage temperaturen (<85°C). Het is daarbij belangrijk dat het gerecht niet aan de kook raakt!

Daarna worden de poten samen met het vet in het blik of in de pot gedaan en afgekoeld. Vervolgens wordt de verpakking luchtdicht afgesloten waarna de bouten zeer lang houdbaar zijn. De bouten zijn door het marineren en langzaam garen bijzonder smakelijk en mals!

Zoals u ziet is het maken van Confit de Canard dus een langdurig en secuur werkje. Gelukkig hoeft u dit niet meer zelf te doen. U hoeft alleen maar het blik te openen en de boutjes op te warmen. En dan, smullen maar!